Uppåt 50 mycket gamla blästringsugnar från så tidigt som 700 ef. Kr. har hittats i området Röda jorden. En promenad genom skogen är en promenad till järnåldern. 

Namnet Röda jorden kommer av den röda nyansen på jorden varifrån järn kan utvinnas. Du kan välja mellan en kort eller en "lång" promenad som leder dig fram till en rekonstruerad järnframställningsplats där skyltar berättar om de olika stegen i processen (du kan även få skyltarna upplästa genom att ringa ett nummer). Både längs den långa slingan och vid den rekonstruerade järnframställningsplatsen finns gamla blästerugnar som får dig att förstå att det faktiskt har skett just här, med start ungefär samtidigt som de första människorna i Sverige tog steget in i vikingatiden.

Bild: Rödjord (fotograf föreningen Röda Jorden)


I och omkring Riddarhyttan finner du flera sevärdheter bl.a. Kopparverket, Geologistigen som berättar om Inlandsisens landskap och som ligger längs samma väg som tar dig till Röda Jorden, rysslägret Krampen, den stora hyttruinen i Hedhammar (samma väg som till Röda jorden), naturreservatet Forsån (markerad stig tre kilometer söder om Riddarhyttan samt rastplats vid ån i Hytthammar), lokstall från 1880. Så, packa matsäcken och styr mot Riddarhyttan :-).

Liens camping, hyr även ut enkla stugor.

 Längs den korta slingan finns två vägval. Den ena går rakt på järnframställningsplatsen längs en lättgången stig varför Röda jorden bör kunna nås av de allra flesta. Se bild på korta slingans lätta vägväl här bredvid.